
Talent is zo vanzelfsprekend dat je misschien niet eens weet dat je het hebt. Weet jij geen antwoord op de vraag “Wat is jouw talent?”. Denk je dat je geen talenten hebt? Dat kan best nog weleens meevallen.
Talent omvat veel meer dan de beste zijn in musiceren, voetballen of verkopen. Talent is een eigenschap die van nature bij jou hoort, zoals onderzoekend zijn of je goed kunnen inleven in anderen.
Waarde van talent zwaar overschat?
“De waarde van talent is zwaar overschat” hoorde ik iemand onlangs zeggen, want wat moest je dan met al die mensen zonder talent? Is die opmerking terecht? Ergens wel. Het woord talent is beladen en je denkt als snel aan scouts bij de voetbal club en rode draaiende stoelen. Het woord talent wordt snel gekoppeld aan uitzonderlijke prestaties. Goud op de Olympische spelen, anders telt het niet.
Volgens de Van Dale is de betekenis van talent een natuurlijke begaafdheid of gave. Kortom iets wat je van nature goed kunt. Je hebt er aanleg voor. De verwarring ontstaat als je talent gaat definiëren als een buitengewone gave. Een gave die niemand anders heeft of waarmee jij met kop een schouders boven de rest uit steekt. Dan klopt de uitspraak dat talent zwaar overschat is. Het idee dat je alleen iets met je talent kunt doen als je de allerbeste bent, werkt belemmerend en is ook onterecht.
Vergeet alles om je heen
Werken vanuit je talent geeft energie, je vergeet de tijd en je let niet meer op de wereld om je heen. Het kan best zijn dat je nog veel kunt leren op het vlak van je talent, maar je groeit er snel in. Als je er tijd in steekt, dan merk je dat je er energie van krijgt en er steeds beter in wordt. Soms ervaar je dat je ergens geen talent voor hebt: hoeveel tijd je er ook aan besteedt, je maakt nauwelijks vorderingen.
Onmisbare bron van energie
Net als voedsel en slaap is talent een onmisbare energiebron om goed te functioneren. Als je constant werkt op een manier die niet bij je past, raak je uitgeput. Mensen met een burn-out krijgen niet voor niets het advies om vooral de dingen te doen die ze leuk vinden. Dat is geen luxe, maar noodzaak. Het is natuurlijk nog fijner om te voorkomen dat je uitgeput raakt en betere keuzes maakt op basis van je talent.
In mijn workshops hoor ik vaak de kanttekening “Ik zie dat niet als mijn talent, anderen kunnen dat veel beter”. Toch is dat geen goede vergelijking om je talent te bepalen. Neem nu als voorbeeld het talent voor koken. Je besluit een koksopleiding te doen, je beleeft er veel plezier in, haalt je diploma en gaat vervolgens met evenzoveel plezier in een restaurant werken. De gasten zijn tevreden over het eten dat je ze voorschotelt. Naar we aannemen kun je koken; je hebt er talent voor. Maar je bent geen chef-kok in een sterrenrestaurant. Wellicht is zo’n kok begaafder dan jij, maar dat maakt jouw talent niet waardeloos. Sterker nog in jouw leven is het juist belangrijk er iets mee te doen.
Hoe kom je erachter wat je talent is?
Als je denkt dat je geen talent hebt, is het de moeite waarde om te onderzoeken of dat wel klopt. Begin maar eens met jezelf deze vragen te stellen:
– welk compliment krijg ik, maar wuif ik weg?
– met welke opdracht kun je me echt blij maken?
– welke cursus of opleiding ga ik doen, als ik eindelijk eens tijd hebt?
Je talent ontdekken begint met bewustwording. Let maar eens op waar je energie van krijgt, waar mensen je hulp of advies bij vragen. Zo krijg je een steeds beter beeld van jouw talenten. Of vraag het eens aan iemand in je omgeving die je vertrouwt.
Goed omgaan met bronnen
Bezig zijn met het uitvoeren en ontwikkelen van je talent is geen overbodige luxe. Het is goed omgaan met de bronnen die jij hebt gekregen en het levert je een hoop plezier en energie op. Waar je echt geen aanleg voor hebt, kun je beter laten liggen. Er is vast iemand die daar wel talent voor heeft.