
Veranderingen, ook leuke, kunnen veel energie kosten. Op welke manier ga jij het beste met veranderingen om?
In een leven met een drukke agenda zijn vaste gewoontes een prettig ijkpunt. Werktijden geregeld, opvang geregeld, een betrouwbare hulp; het is fijn dat je niet bij alles na hoeft te denken. Een verandering, of je die nu zelf kiest of door omstandigheden op je weg komt, betekent ook nieuwe beslissingen nemen. Het is verleidelijk om alles bij het oude laten; dat geeft rust. Al heb je misschien de wens om te veranderen, de tijd en energie die dat kost, kan je ervan weerhouden om stappen te zetten.
Veranderingen waar je niet om heen kunt
Veranderingen heb je voor een deel zelf in de hand. Meer sporten, gezonder eten, een nieuwe baan zoeken; het is je eigen keuze om dat wel of niet te doen. Maar wat doe je met veranderingen waar je niet om heen kunt, zoals een reorganisatie, een kind dat naar de basisschool gaat of een familielid die jouw zorg nodig heeft?
Doorbreken van gewoontes vraagt energie
Veranderen is lastig, omdat het nodig is gewoontes te doorbreken. Ons gedrag is net een elastiekje. Om te veranderen is energie nodig en wij gaan automatisch terug in de oude vorm. Je bent vast wel eens verkeerd gereden, omdat je uit gewoonte de dagelijkse route naar je werk volgt, maar nu onderweg bent naar een vriendin. Ook als een verandering leuk is kan het veel onrust geven. Omgaan met veranderingen is makkelijker als je lekker in je vel zit en genoeg energie hebt. Als je een druk leven hebt, kan een verandering net het duwtje naar de verkeerde kant van je energie zijn.
Goed omgaan met verandering
Hoe zorg je ervoor dat de je goed om blijft gaan met veranderingen op momenten dat je minder energie hebt? Hoe kun je toch veranderingen die graag wilt, voor elkaar krijgen?
1. Accepteer dat veranderen lastig is;
Structuur is belangrijk voor mensen, het is heel natuurlijk dat verandering stress oplevert. Het is onterecht dat je gevoel hebt te falen als je niet goed tegen verandering kunt.
2. Gun jezelf tijd;
Het kan even duren voordat je gewend bent aan veranderingen, denk niet te snel dat het je niet lukt. Het is normaal dat het een paar weken duurt voordat je aan de verandering gewend bent.
3. Neem voldoende rust;
Veranderen kost energie. Zorg dat er genoeg momenten zijn om op te laden. Neem, als het kan, tijd voor ontspanning en zorg goed voor jezelf.
4. Koester de gewoontes die je hebt;
Structuur helpt, dus houdt vooral vast aan de gewoontes die er nog wel zijn en geniet ervan. Gooi niet op alle fronten je gewoontes overboord.
5. Kijk geregeld terug;
Je zult zien dat je na verloop van tijd gewend raakt aan de verandering. Als je af en toe de tijd neemt om terug te kijken, dan merk je dat alles al een stuk makkelijker gaat. Zo krijg je vertrouwen dat je het lukt om te wennen aan de nieuwe situatie.
6. Zoek steun;
Merk je dat de stress blijft, deel je zorg met iemand die je vertrouwt. Je hart luchten kan al helpen en een goede vriendin kan je een hart onder de riem steken. Dat hebben we allemaal op zijn tijd nodig.